Bewegen met artrose

Pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen. Dat zijn kenmerkende klachten die horen bij de chronische ziekte artrose. Als bewegen niet meer zo soepel gaat, blijf je dan bewegen of juist niet? En welke oefeningen helpen je om beter te kunnen bewegen?

Hoe ontstaat artrose?

Dankzij het voldoende kraakbeen glijden de botuiteinden in een gewricht goed over elkaar heen als je beweegt. Bij artrose hebben één of meerdere gewrichten een vermindering in kraakbeen en dat resulteert in (pijn)klachten en ontstaat een afname van coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen.

Kraakbeen werkt als een spons!

Blijf bewegen is dan ook ons advies. Dat klinkt misschien vreemd: bewegen als je (pijn)klachten hebt. Het is bewezen dat je door te bewegen de functie van een gewricht kan verbeteren en waardoor de pijn kan afnemen. Laten we dat uitleggen.
Bewegen stimuleert het kraakbeen om bepaalde voedingsstoffen als het ware op te zuigen. Als je in beweging blijft help dat met de voedselvoorziening van het kraakbeen met als positieve ontwikkeling dat de conditie er van verbetert.
 
Bovendien verbeter je door regelmatig bewegen met een matige intensiteit, bijvoorbeeld stevig wandelen, fietsen of zwemmen, het uithoudingsvermogen, de spierkracht en je algehele welzijn.

Wij helpen jou in beweging te komen en te blijven

Er zijn veel verschillende manieren van bewegen, maar niet elke vorm van beweging is geschikt bij artrose, denk dan aan; squash, hardlopen of volleybal. En, ga niet zomaar ineens bewegen! Een goede opbouw is belangrijk zodat de spieren weer kunnen wennen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen jou in beweging te komen waarbij we samen met jou kijken naar een goede opbouw van spierkracht, conditie en coördinatie.

Hoe Adrie in beweging blijft met knie artrose

Hieronder lees je het verhaal van patient Adrie, die artrose heeft en zijn ervaring deelt over het beweegprogramma dat hij is gestart onder begeleiding van fysiotherapeut Erik.

Adrie Le Noble is 74 jaar en sinds 1,5 jaar bij ons aan het trainen in verband met artrose klachten in zijn knie. Het trainen heeft ervoor gezorgd dat hij makkelijker kan bewegen. Voor zijn gevoel heeft de training zeker effect gehad. Zijn klachten zijn niet over, maar hij voelt zich een stuk beter door de training.

Helaas kan artrose niet meer weggaan en heeft Adrie nog last van zijn knie. Daarom is besloten dat Adrie een nieuwe knie krijgt. Gelukkig heeft de training onder andere ervoor gezorgd dat hij actief heeft kunnen blijven. Hierdoor gaat Adrie een stuk sterker de operatie in!

Na de operatie gaat Adrie bij ons revalideren en hoopt hij door onder andere onze training en begeleiding voorgoed van zijn klachten af te zijn. 

Iets voor jou?

Wil jij graag in beweging blijven met artrose? En dan ook op de juiste manier passend bij jouw wensen en behoeften? Neem dan gerust contact met mij op, dan denk en kijk ik graag met je mee.

Met sportieve groet,
Eric van Nieuwenhoven - fysiotherapeut

Laatste nieuws

Wat te doen bij opgezwollen voeten in de zomer?
Je herkent het vast wel: in de zomer heb je veel dikkere voeten dan normaal. Je ziet het aan de afdruk van sandalen en schoenen in je huid en daarnaas...
Fysiotherapie bij Parkinson(isme)
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het bieden van ondersteuning aan mensen die leven met de ziekte van Parkinson of parkinson...
Hoe werkt vliegwieltraining?
"Ik ben Tomas Donse, sportfysiotherapeut bij Fys'Optima Delft. In onze praktijk is de Flywheeltraining, oftwel vliegwieltraining, een door mij graag t...
Lymfedrainage om vochtophoping te verminderen
"Oedeem ontstaat als er te veel vocht in weefsels ophoopt, veroorzaakt door een verminderde afvoer. Vaak in armen, voeten of benen, waar oedeem zorgt ...
SENSUS - met plezier in beweging
Wat begon in de trainingsruimte in de praktijk gevestigd aan de Brahmslaan heeft zich inmiddels verplaatst naar de grotere en nog beter uitgeruste oef...

Over